فهرست مطالب

پژوهش های انسان شناسی ایران - سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1398)

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید علیرضا افشانی، علی روحانی*، نگین نعیمی صفحات 7-30

    مرگ همواره بخشی انفکاک ناپذیر از زندگی بشر بوده است. بشر برای قابل تحمل ساختن مرگ به مذهب، فلسفه، علم و هنر متوسل شده است. پژوهش های تاریخی و مردم شناختی، نقش فرهنگ بر واکنش انسان ها نسبت به مرگ را تایید کرده اند. در همین راستا آیین های خاکسپاری و تدفین که تا حدودی تحت تاثیر فرهنگ و مذهب هستند، به عنوان نخستین جلوه اجتماعی ماتم در به هم پیوستگی شبکه حمایتی در کنار داغدیدگان و تسهیل پذیرش فقدان حایز اهمیت هستند. در مقاله حاضر برای دستیابی به فهمی عمیق از فرایند حضور و کنش های داغدیدگان در گورستان، به عنوان یکی از حوزه های اساسی تاثیرگذار در زندگی آنها و نقش آن در گذر از داغدیدگی، با طراحی نظریه زمینه ای به گردآوری داده ها از داغدیدگان درجه یک، در بستر شهر یزد اقدام شد. بنابراین مصاحبه هایی عمیق با داغدیدگان فقدان های غیر منتظره، که حداقل چهار ماه و حداکثر چهار سال از فوت عزیز یا عزیزانشان می گذشت، انجام شد. در این مسیر با تحلیل خط به خط گزاره ها در سه فرایند کدگذاری باز، محوری و گزینشی، 24 مقوله اصلی و یک مقوله هسته تحت عنوان برهم کنش واسازانه داغدیده/متوفی در گورستان برساخت شد. پدیده مرکزی این مقاله پروبلماتیک حضور در گورستان بود که داغدیدگان در واکنش به آن، استراتژی هایی متفاوتی را اتخاذ می کردند. برساخت زندگی در گورستان، مکانیسم جایگزینی مکانی خیرات، مدیریت حضور و غیره از جمله استراتژی های آنها در پاسخ به پدیده مرکزی بوده است. اتخاذ این استراتژی ها، پیامدهای منفی و مثبتی همانند تنظیم عواطف، تشدید بیماری ها و سازگاری با اپوخه گورستان را برای آنان به ارمغان آورده است.

    کلیدواژگان: پروبلماتیک حضور، داغدیدگان، گورستان، مرگ، نظریه زمینه ای
  • محمد محمدزاده دوگاهه، حسین سلطان زاده*، جواد شکاری نیری، تیمور آمار صفحات 31-55
    بررسی نقش فرهنگ در شکل گیری خانه های بومی منطقه تالش موضوع پژوهش حاضر است؛ اهمیت این موضوع به این سبب است که به نظر می رسد تاکنون درباره معماری این منطقه پژوهش درخوری انجام نشده است. بنابراین هدف این پژوهش شناخت چگونگی تاثیر عناصر محتوایی فرهنگ منطقه در شکل دهی به فرم کالبدی و سازمان فضایی این خانه هاست و پرسش اصلی این است که نقش عوامل فرهنگی در شکل گیری خانه های این منطقه چه بوده است؟ این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است و در آن از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفاده شده است و گردآوری داده ها، به صورت میدانی و کتابخانه ای است. متغیر مستقل این پژوهش فرهنگ و متغیر وابسته آن معماری خانه های بومی است. جامعه آماری تحقیق، منطقه تالش و روش نمونه گیری آن سهمیه ای است. نتایج تحقیق نشان می دهد که آهنگ تغییرات فصلی و اشغال فضا در فصول سرد سال محدود به اتاق اصلی در طبقه پایین و در ایام نوروز و بهار، فضای ایوان و در تابستان، طبقات بالا و محوطه خانه است. مولفه هایی مانند وسعت بنا و محوطه خانه، نوع، تعداد و مساحت فضاهای خدماتی، نوع تزیینات و مصالح مصرفی و نیز استفاده یا عدم استفاده از استاد کار، در طبقه بندی خانه های بومی منطقه بر اساس طبقه اجتماعی موثر است، همچنین با توجه به چارچوب نظری تحقیق، عناصر فضا در این خانه ها را می توان به سه دسته ثابت (داخلی و خارجی)،  نیمه ثابت (چیدمان اثاثیه) و متحرک (روابط و آداب سکونت بر اساس جنسیت و سن) تقسیم بندی نمود.
    کلیدواژگان: تالش، خانه های بومی، فرهنگ و معماری، معماری بومی، اقلیم و معماری
  • ناصر فکوهی*، امیلیا نرسیسیانس، نفیسه ایمانی صفحات 57-81
    این مقاله بر مبنای مفهوم فضا، که به لحاظ اجتماعی با مفهوم قدرت ارتباط برقرار می کند، تدوین شده است. طراحی و برنامه ریزی فضاهای شهری، از جمله تفکیک های فضایی، در جهت کنترل و اداره فضاهای عمومی صورت می گیرد که در کشور ما هدف از این کنترل، حفظ و بازنمایی هویت ایرانی و اسلامی شهرها و شهروندان است. برای پاسخ به این مسئله که استراتژی های فضایی بر اساس جنسیت- همچون ایجاد فضاهای تک جنسیتی اوقات فراغتی- چه جایگاهی در برساخت هویت شهروندان دارد، ناگزیر از توجه به تنوع مخاطبان فضاهای شهری هستیم. این پژوهش به روش مردم نگاری انجام شده و در آن از فنون مشاهده و مصاحبه بهره گرفته شده است. نمونه مورد مطالعه 15 نفر از مراجعه کنندگان بوستان نرگس هستند که در رده سنی 15 تا 20 سال قرار دارند؛ هدف مقاله بررسی نقش و جایگاه بوستان های زنان در زندگی روزمره و هویت دختران است؛ در این مقاله این بوستان ها به عنوان بخشی از فضای شهری و در ارتباط با کلیت فضای اجتماعی در نظر گرفته است. با استفاده از تحلیل مصاحبه ها، زندگی روزمره دختران در فضاهای خصوصی و عمومی، نگرش آن ها درباره مفهوم جنسیت، و کنش آن ها بر اساس این مفهوم بررسی شد. عاملیت دختران در زمینه انتظام فضایی در سه گروه پذیرنده، سرکش یا مقاومت کننده و منتقد بازشناسی شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در طراحی فضاهای شهری جنسیتی به مدیریت تفاوت های اجتماعی و توجه به همه گروه های سنی، اجتماعی و فرهنگی نیاز وجود دارد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی شهری، انسان شناسی جنسیت، فضاهای اوقات فراغت، بوستان بانوان، تفکیک جنسیتی، دختران نوجوان
  • منوچهر علی نژاد*، شهرام عالی پور صفحات 83-106
    فعالیت های اقتصادی را تنها با عوامل و مولفه های اقتصادی نمی توان تبیین کرد، بلکه این کنش ها و فعالیت ها از الگوهای فرهنگی-اجتماعی نیز پیروی می کنند. بنابراین برای بررسی بهتر و جامع تر سطح کیفی فعالیت های اقتصادی، باید ارتباط آن را با ساختارهای اجتماعی و فرهنگی جامعه در نظر گرفت. با عنایت به تاثیرپذیری فعالیت های اقتصادی مناطق ایلیاتی از عوامل طبیعی، اجتماعی و فرهنگی، هدف این پژوهش توصیف و تحلیل جامعه شناختی فعالیت های اقتصادی بروجنی های مقیم ایذه است. در این پژوهش از رفتار اقتصادی بروجنی‍های مقیم ایذه با عنوان «تجار کوچ رو» یاد شده و بر اساس نظریه حک شدگی ترکیبی کلوستر مورد تحلیل قرار گرفته است. رویکرد نظری در این پژوهش، تفسیری و استراتژی روش شناختی مورد استفاده مبتنی بر روش مردم نگارانه بوده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل مطالعه اسنادی، مصاحبه، مشاهده و عکس و حجم نمونه مورد نظر 24 نفر از بروجنی های مقیم ایذه و 6 نفر از بختیاری های ساکن ایذه (جمعا 30 نفر) هست. با توجه به ماهیت روشی در تحلیل و نتیجه گیری داده ها از توصیف فربه استفاده شده است. نتایج حاصل از توصیف فربه (تبیین) نشان می‍دهد که وضعیت طبیعی، اجتماعی و جغرافیای فرهنگ ایلی بختیاری ها به مثابه بسترهای مناسب به شکل‍گیری فعالیت های اقتصادی بروجنی ها در ایذه انجامیده و ویژگی های فرهنگی و اقتصادی بروجنی ها و استراتژی های تجاری آنها به مثابه «تجار کوچ رو» نیز به تداوم فعالیت های اقتصادی آنها در بازار ایذه مدد رسانده است.
    کلیدواژگان: فعالیت های اقتصادی، بروجنی ها، ایذه، حک شدگی ترکیبی، جامعه شناسی اقتصادی، پولانی، گرانووتر
  • طیبه حسن کاویار*، محمدرضا مریدی صفحات 107-125
    عکس ها چونان اسنادی تاریخی منبعی برای دستیابی به واقعیت های گذشته هستند و بخشی از آگاهی تاریخی جمعی را شکل می دهند. اما عکس، همچون دیگر رسانه ها، تصویری کامل از تاریخ نیست؛ بلکه گزینش شده و برجسته سازی شده است. در واقع، عکس های تاریخی روایتی جهت داده شده و رسمی از گذشته دارند. از سوی دیگر، این هنرمندان هستند که با درام عکاسانه ساختار خطی روایت رسمی از تاریخ را بر هم می زنند و دوگانه حافظه و فراموشی را به منزله موضوع اندیشه و به مثابه برساخته ای اجتماعی تبدیل به ابزار روشنگری سیاسی می کند. سازوکار سیاست با تاکید بر رویدادهای درخشان به دنبال یادآوری خاطرات قدرت و پیروزی است و شکست های تاریخی را به فراموشی می کشاند؛ از همین رو است که منتقدان قدرت بر گسست ها و فراموش خانه های تاریخ تاکید می کنند. هنرمندان هم در ساخت حافظه و هم در بازسازی خاطره های فراموش شده نقش مهمی دارند؛ چه در ثبت رویدادهای هنری که اوج های درخشان تاریخ ملت را به فیلم و تصویر تبدیل می کنند، چه با خلق آثار انتقادی که تصویر رو به فراموشی تاریخ را یادآور می شوند. فیلم های تاریخی، عکاسی تاریخی و نقاشی تاریخی بخشی از این تلاش است. این مقاله به بررسی عکس های صحنه پردازی شده آزاده اخلاقی در مجموعه عکس «به روایت یک شاهد عینی» بر اساس تحلیل گفتمان می پردازد. با بررسی استراتژی-های گفتمانی حافظه-فراموشی در این مجموعه عکس، سه گونه روایت (فراموش شدگان، حذف شدگان و طرد شدگان) در تاریخ ایران تحلیل شد و نشان داده شد که هنرمند چگونه با کنش زیباشناختی خود سازوکارهای فراموشی حافظه جمعی را بازنگری می کند.
    کلیدواژگان: حافظه جمعی، ایدئولوژی حافظه، عکس صحنه پردازی شده، تحلیل گفتمان، عکس های آزاده اخلاقی
  • حمید رزاقی*، علیرضا محسنی تبریزی، غلامرضا غفاری صفحات 127-145

    ریسک مفهوم و پدیده ای است که با احتمال خطر و قدرت آسیب رسانی آن در آینده سروکار دارد. رویکرد به ریسک علاوه بر ارزیابی فنی و محاسباتی بر الگوهای فرهنگی و اجتماعی راه می برد. لذا بر وجه ادراکی و کنشی انسان ها تسری می یابد. پژوهش حاضر ارزیابی ذهنی شهرنشینان درباره ریسک های محیطی شهر تهران را از منظر سوژه های مطلع هدف مطالعه قرار داد. این تحقیق داده ها را با اتخاذ روش نظریه مبنایی و اجرای بیست مصاحبه نیمه ساختاریافته از مطلعین دارای تحصیلات عالی، طی فرایند نمونه گیری هدفمند و نظری گردآوری کرد و به اشباع نظری و انتظام مفهومی دست یافت. یافته ها حاکی از آن است که از دید سوژه ها، شهرنشینان تهرانی از ادراک و کنش فعال در مواجهه با خطرات محیطی مترتب بر شهر تهران به نحو برجسته ای برخوردار نیستند. به طوری که از یک سو در اذهان آنان، ادراک از ریسک های محیطی چندان تعین نیافته است و از سوی دیگر کنش معطوف به ریسک های محیطی حضور معنادار ندارد و حتی به کنش های منفعل گرایش دارد. لذا می توان استنباط کرد که در میان ساکنان شهر تهران فرهنگ ریسک درونی نشده و در اذهان و کنش های آنان گفتمان ریسک در نمی گیرد. در پایان مدل پارادیمی تاخر ادراکی و کنشی شهرنشینان از ریسک های محیطی در شهر تهران و ترسیم  و تفسیر شده است.

    کلیدواژگان: ادراک، ریسک های محیطی، شهرنشینان تهرانی، تاخر ادراکی، تاخر کنشی، فقر فرهنگ ریسک
  • علی اکبری*، نیلوفر لطفعلیان صفحات 147-168

    مدیریت تردد در بافت های تاریخی و فرسوده کلانشهرها یکی از مهم ترین معضلات شهری است که با توجه به گستردگی ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و محیط زیستی خود واجد پیچیدگی های چندلایه است که در صورت عدم برنامه ریزی صحیح به معضلات غیرقابل حلی می انجامد. همچنین عدم حضورپذیری فضای شهری منجر به عدم شکل گیری خاطرات فردی و جمعی در میان شهروندان و درنتیجه موجب بیگانگی آنان از شهر شده است. در این پژوهش تلاش شده است تا با توجه به همین ضرورت، در محدوده بازارچه طرخانی تهران، نخست با رویکرد تحقیق کیفی و طرح تحقیق توصیفی-تحلیلی و قیاسی، با احصا معیارها و زیرمعیارهای ساختارهای اقتصادی، کالبدی، محیط زیستی، اجتماعی، معابر و تردد از مطالعات کتابخانه ای و سنجش مولفه های هندسه معابر، عرض معابر، مبلمان، منظر شهری، کاربری ها، نیاز اقشار خاص، حضورپذیری بانوان، احساس امنیت، احساس تعلق خاطر، حجم تردد، طول مسیر، پارکینگ عمومی، سرزندگی اقتصادی، سازگاری فعالیت، زمان فعالیت، فضای سبز، کیفیت محیط و همسازی با محدوده به روش مطالعه تطبیقی و تحلیل داده ها از طریق استدلال استنتاجی، به ارایه راهکارهای عملیاتی مدیریت تردد و انتخاب محور پیاده و تمهیدات ضروری آن اقدام شده است. نتایج حاصل از داده ها نشان داد که در میان ساختارهای بررسی شده، ساختار کالبدی، بیشترین تاثیر و با نرمال سازی معیارها مشخص شد که کاربری ها مهم ترین سهم را در مدیریت تردد دارد. از میان چهار گزینه انتخابی نیز محور طرخانی مناسب ترین محور برای پیاده راه سازی تعیین شد و برای آن راه کارها و طرح های مدیریت تردد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حضورپذیری فضای شهری، هندسه معابر، ترافیک درون شهری، راهکارهای مدیریت تردد، بازارچه طرخانی تهران
  • محمد افروغ * صفحات 169-192

    از گذار درک و شناخت فعالیت های انسان در زیست بومش می توان به شناخت پدیده های بومی رسید. از این رهگذر مصداق ها و نمونه های مادی فرهنگ از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این مصداق ها بازتاب دهنده اندیشه ها، آمال و تخیلات از طریق عینیت بخشی است و پندارهای غیرمادی را به شیوه های مادی و در قالب آثاری عمدتا از جنس هنر به ظهور می رساند. بر این پایه، دست بافته های ایلی و عشایری ایران و به طورخاص گلیم بافته ها محملی برای بازتاب باورها، زیست بوم و عناصر آن، ذهنیات، احساسات و تمنیات درونی بافندگان است. آن ها در هر ایل و منطقه ای خاص، بر مبنای باورها و روحیات شخصی، فرهنگ و هم چنین محیط زندگی را در کنار هم قرار داده و به عنوان بخشی از هویت ایلی و جمعی در دست بافته خویش با سبک مختص به خود، بازآفرینی می کند. تعامل و همراهی و پیوستگی میان فرهنگ و زیست بوم در عشایر بسیار چشم گیر است. این مقاله بر آن است تا به بازشناسی دست بافته های عشایری ایران با تکیه بر گلیم چهار منطقه از منظر مولفه های فن-شناختی (ریسندگی، رنگرزی، فنون بافت)، زیباشناختی (طرح و نقش، رنگ بندی)، مواد اولیه، ساختار فرهنگی و اجتماعی، منابع انسانی تولید (هنرمندان بافنده) را مورد مطالعه و بررسی قراردهد. جامعه نمونه و انتخابی در این تحقیق، چهار ایل بختیاری، قشقایی، شاهسون و کرمانج است. نحوه انتخاب نمونه ها به واسطه برجستگی ایل های یاد شده در تنوع و پرکاری و نقش پردازی گلیم ها و هم چنین اشتراکات در برخی نقوش می باشد. پژوهش حاضر از نوع بنیادین و روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و جمع آوری داده ها به روش کتاب خانه ای و میدانی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: ایل و عشایر، گلیم، دست بافته، نقش و رنگ، بوم شناسی فرهنگی، فن بافت
  • الهه پنجه باشی صفحات 193-209

    در زمان معاصر انسان در مرکز توجه همه امور قرار دارد و از جمله موضوعاتی است که به‌طور عمده مورد مطالعه و بازاندیشی قرار گرفته است. عرصه هنر معاصر نیز در دهه‌های اخیر شاهد تحول و تقویت کنش‌های اجرایی و خلق آثار با محوریت انسانی بوده است. در زمان معاصر تغییرات بنیادینی در معنای انسان در دوره معاصر بروز کرده است و روش‌های جدید هنری باورهای انسانی را به چالش می‌کشد. از منظر ژان بودریار با سیطره نشانه‌ها امر واقع به‌طور جدی محو شده است و مرجع حقیقت وجود خارجی ندارد. هدف از پژوهش حاضر مطالعه بازتعریف معنای انسان در آثار جیسون تیلور مجسمه‌ساز بریتانیایی با رویکرد  انسان‌شناختی بودریار در دوره پسامدرنیته است. در آثار او انسان به صورت شی‌واره‌ای تکثرگرا، قالب‌گیری شده از واقعیت و پنهان در زیر آب خلق شده است که با نظریات بودریار قابل تطبیق است. مفروض پژوهش حاضر تحول معنای انسان و جایگاه آن در پیوند با تغییر صورت بندی اجتماعی  انسان در دوره معاصر با تاکید بر نظریات بودریار است. محتوای پژوهش حاضر کیفی بوده و بر اساس روش‌‌شناسی توصیفی – تحلیلی و شیوه گردآوری کتابخانه‌ای صورت گرفته است. نتایج یافته‌ها حاکی از آن است که حضور انسان در آثار تیلور با نشانه‌های واقعی بازتولید شده و در جهانی که وجود ندارد، قرار داده شده است. در آثار او انسان با نشانه‌هایی مانند روزمرگی، شی‌وارگی با بدن، کثرت‌گرایی است به صورت مجسمه‌هایی در زیر آب در دنیایی وارونه  تکثیر شده است. بودریار هنر را موضوعی پنهانی می‌بیند که مجسمه‌های تیلور انسان‌هایی هستند که در اعماق آب‌ها پنهان شده‌اند. او انسان را در تکثیر تهی می‌داند که این تهی بودن در صورت و زندگی منجمد شده انسان‌های تیلور به خوبی دیده می‌شود.

    کلیدواژگان: انسان، ژان بودریار، تیلور، مجسمه، معاصر، پسامدرن
|
  • Seyed alireza Afshani, Ali Ruhani *, Negin Naeimi Pages 7-30

    Death has always been an indiscriminate part of human life. In the present study, the main goal is to achieve a deep understanding about the presence of the bereaved people in the cemetery as one of the fundamental influential areas of their life, their actions there and the role of this presence and actions in dealing with mourning; so by designing the grounded theory, we gathered data from the closest relatives of the deceased in the city of Yazd. Therefore, detailed interviews were conducted with the bereaved people who unexpectedly lost their beloved ones at least four month and at most four years before the date of interviews. By analyzing the propositions line by line in three open, axial, and selective coding processes, 24 main categories and one core category were constructed under the name of deconstructive interaction of the bereaved/dead in the cemetery. The central phenomenon of the research was the problematic of the presence in the cemetery to which the bereaved people responded with different strategies. The constructions of life in the cemetery, the spatial substitution mechanism of charity, the presence management and so on were their strategies in response to the central phenomenon. The adoption of these strategies brought them negative and positive consequences such as emotional regulation, intensification of diseases, and compatibility with the epoché of cemetery.

    Keywords: Problematic of presence, Bereaved People, Cemetery, death, Grounded theory
  • Mohammad Mohammadzadeh Dogaheh, Hossein Soltanzadeh *, Javad Shekari Nayeri, Teimour Amar Pages 31-55
    The subject of this study is to investigate the role of culture in the formation of vernacular houses Talesh, which is an important issue since the architecture of this region has not been studied enough. The purpose of this research is to understand how the content elements of the region’s culture influence the physical form and spatial organization of these houses; and the main question is that what was the role of cultural factors in formation of houses? This qualitative research is descriptive and analytical. The data for research collected both in the field and from the available documents. The independent variable of the study is culture and the dependent variable is the architecture of vernacular houses. The statistical population of the research is Talesh and the sampling method is quota sampling. The research results show that space occupancy varies according to seasonal changes; in cold seasons the main room and in Nowruz the porch space are occupied, and during the summer household members move to upper floors or outdoor. Some elements such as the area of building and service spaces, decorations, etc. classify the houses according to social classes, also the spatial elements of these houses can be divided into three groups including fixed, semi-fixed and moving elements.
    Keywords: Talesh, Vernacular Houses, culture, architecture, Vernacular Architecture, climate, architecture
  • Nasser Fakouhi *, Emilia Nercissians, Nafise Imani Pages 57-81
    This paper is based on the interrelated concepts of space and power. Gender segregation of urban spaces is designed to control and manage public spaces that aim to represent Iranian and Islamic identities of cities and citizens. The question of this research is that how spatial segregation strategies affect construction of citizens' identity. The social spaces theory of Lefebvre and the power/resistance of Foucault have been chosen as the theoretical framework of the research. It is an ethnographic research and field data has been gathered by observation and in-depth interviews. We interviewed 10 girls aged 15 to 20 years who were regular users of Narges Park. In these interviews, we considered the park as a part of everyday life spaces of the girls. In the analysis, everyday lifestyle of girls in public and private spaces, their attitudes towards the concept of gender, and their gender-based actions are described. The role of girls in spatial discipline is recognized and categorized in three groups of accepting, rebellious, and critical. The results show that there is a need for social differences management and an inclusive approach to all age, social and cultural groups in designing gendered urban spaces.
    Keywords: Urban anthropology, gender anthropology, Leisure Spaces, women’s park, Gender Segregation, Adolescent Girls
  • Manouchehr Alinejad *, Shahram Alipoor Pages 83-106
    The nature of economic activities of a group cannot be explained only by economic factors since these activities reflect social-cultural patterns of their society. Therefore, analyzing the role of social-cultural structures in economic activities is important. The aim of this research is sociological description and explanation of Borojeni people’s economic activities in Ize. In this research, Borojeni people of Ize are called “businessman nomads” and their economic behaviors are analyzed based on mixed embeddedness theory. Theoretical approach of the research is interpretive, its methodology is ethnography and data are collected by reviewing documents, interviews, observations and photography. Sample size is 24 Borojeni and 6 Bakhtiari persons in Ize. Results show that natural, social and geographical characteristics of Bakhtiari tribal culture in Ize have helped the formation of Borojeni’s economic activities; on the other hand, cultural and economic characteristics of Borojeni people and their commercial strategies as “businessman nomads” help them to continue and develop their economic activities.
    Keywords: economic activities, Borojeni people, Ize, mixed embeddedness theory, Economic Sociology, Polanyi, Granovetter
  • Tayebeh Hasankaviar *, Mohammadreza Moridi Pages 107-125
    Photographs are the most important medium for memories: as historical documents, images provide powerful sources for approaching events including the ones that took place in the past, and therefore become part of the collective and historical consciousness of a society. By adopting a photographic drama, the artist disrupts the linear structure of the official version of a historical narrative and turns the dualism of memory and oblivion as the subject of thought and social construction into a means of disclosure. By drawing attention to the significant events, power systems seek to make recall the memories of victories and powers and to obliterate the historical failures. That is why the critics of power emphasize on the history’s rifts. Whether by portraying the glorious achievements of a nation in pictures and film or by revoking the forgotten memories through their critical attitudes, the artists play an important role in both formation of memories and reconstruction of forgotten one. Historical movies, historical photography and historical paintings are part of this effort. This study looks into the ‘By an Eyewitness’ collection using discursive analysis, and aims to discover the changes of the background and their effects on formation of ruptures in collective memory.
    Keywords: Collective Memrory, Ideology of Memory, staged photography, Discursive Analysis. Azadeh Akhlaghi's Photographs
  • Hamid Razaghi *, Alireza Mohseni, Gholamreza Ghaffary Pages 127-145

    Risk is a concept and phenomenon that will deals with the possibility of danger and the power of harm in the future and belongs to the risks ahead. The approach to risk, in addition to technical and computational evaluation, follows cultural and social patterns. Therefore, it extended to the perceptual and activity aspects of human beings. The present study targeted the mental evaluation of urban dwellers about environmental risks in Tehran from the perspective of informed subjects. This study collected the data by adopting the method of grounded theory and conducting twenty semi-structured interviews of higher education informants during the process of purposeful and theoretical sampling and achieved theoretical saturation and conceptual regulation. Findings indicate that in terms of subjects, urban dwellers in Tehran do not have a significant perception and activity in the face of environmental hazards to the city of Tehran. On the one hand, in their minds, the perception of environmental risks has not been determined much, and on the other hand, action focused on environmental risks does not have a significant presence and even tends to passive actions. Therefore, it can be inferred that there is no internal risk culture among the residents of Tehran and there is no risk discourse in their minds and actions. In the end, the paradigmatic model of perceptual and cognitive retardation of urban dwellers from environmental risks in Tehran has been drawn and interpreted.

    Keywords: perception, environmental risks, Tehran residents, perceptional lag, activity lag, poverty culture risk
  • Ali akbari *, Niloofar Lotfalian Pages 147-168

    Traffic management in historic and worn-out metropolitan contexts is one of the most important urban problems that has multilayered complexity due to its wide social, economic, physical and environmental dimensions and if not properly planned, it leads to irreversible problems. Due to this necessity, in this research, it has been attempted in the Tarkhani Bazaar of Tehran, first with a qualitative research approach and a descriptive-analytical and deductive research design, operational traffic management solutions and pedestrian axis selection and necessary arrangements have been provided. The criteria and sub-criteria of economic, physical, ecological, social, passages structure and traffic geometry were obtained from library studies. Then components such as roads geometry, roads width, furniture, urban landscape, functions, special needs, ladies' attendance, security feeling, and feeling of attachment to the place, traffic volume, public parkings, economic vitality, activity compatibility and time, landscape and quality of environment were scored. The results show that physical structure has the most significant effect. By normalizing the criteria, land uses has the most important role in traffic management. Among the four possible options, Tarkhani axis was identified as the most appropriate axis for turning into pedestrian passage. At the end, traffic management strategies and plans is presented.

    Keywords: Presence in Urban Spaces, Geometry of streets, Urban Traffic, Traffic Managements, Tarkhani Bazaar of Tehran
  • Mohammad Afrough* Pages 169-192

    By understanding human activities in his ecosystem, we can recognize material cultures. It is important to see how thoughts, aspirations and imaginations emerge as cultural materials which are considered as products of crafts and artistic skills. So, nomadic and tribal handwoven products of Iran, especially killims, reflect beliefs, emotions, desires and also ecosystems of people who weave them. There is a wonderful interaction and connection between culture and ecosystem of nomads. The aim of this paper is recognition of nomadic handwoven objects in four main regions of Iran based on technical components (spinning, dyeing, weave techniques) aesthetics (design, coloring), materials, the cultural and social structures, and human resource of production (weaver artists). The case studies of the research are the killims of Bakhtiari, Qashqaei, Shahsavan and Kormanj tribes. The reason of choosing these killims is their significance in nomadic handwoven objects (due to their diversity, motifs and laborious nature) and also their common motifs. The paper is written based on a fundamental research which was conducted by a descriptive-analytical methodology; data collection was done both in field and by reviewing documents.

    Keywords: nomads, Handwoven, killim, Cultural Ecology, motif, color, weaving technique
  • Elaheh Panjehbashi* Pages 193-209

    In contemporary times human beings have been at the center of all affairs and are among the subjects which have been largely studied and rethought. Contemporary art has also witnessed the evolution and enhancement of human-centered works of action and creation in recent decades. In modern times, radical changes in human meaning have occurred in the contemporary era, and new artistic methods have challenged human beliefs. From the point of view of Jean Baudrillard (1929- 2007), the realm of the signs has vanished seriously and there is no external reference to the truth. The purpose of the present study is to study the redefinition of human meaning in the works of British sculptor Jason Taylor with the anthropological approach of Baudrillard in the postmodern period. In his works Man is created as a pluralistic object-oriented, reality-shaped and hidden underwater model that is consistent with Baudrillard's theories. The hypothesis of the present study is the evolution of human meaning and its place in relation to the change of human social form in the contemporary era with emphasis on Baudrillard's theories. The content of this research is qualitative and is based on descriptive-analytical methodology and library collection method.

    Keywords: Human, Baudrillard, Taylor, Statue, Contemporary, Postmodern